לא יודעים מה איתכם, אבל אחד הדברים היותר מבאסים זה להכין ארוחה טעימה ולגלות בסופה שהסיר האהוב עלינו נשרף בצורה שנדמה שכבר אי אפשר יהיה לנקות אותו. אז איך מנקים סיר שרוף? הכנו מדריך יעיל, בטוח ומלא רעיונות שיגרום לסיר שלכם להיראות חדש, כולל טיפים לבחירת הכפפות המתאימות שיספקו לכם הגנה מלאה ומטליות הניקוי המומלצות.
הכול מתחיל מבטיחות – בחירת הכפפות הנכונות
הידיים הם אחד האיברים היותר חשופים בגוף שלנו למפגעים חיצוניים. כשאנחנו ניגשים למלאכת הניקוי רצוי לעטות כפפות חד פעמיות. הן מומלצות להגנה על כפות הידיים מפני חומרים כימיים ועמידות מפני חדירת מים. להגנה על עור הידיים פיתחנו בניקול כפפות עמידות וארוכות במיוחד, שאורכן 27 ס"מ ביחס לסטנדרט בשוק העומד על 24 ס"מ בלבד.
הכפפות החד פעמיות של ניקול עשויות ניטריל (חלופה טובה לסובלים מאלרגיה ללטקס) ומאושרות מגע מזון, כלומר מתאימות גם לניקיון וגם להכנת אוכל. הן מספקות הגנה מעולה מפני כימיקלים, מותאמות היטב לכפות הידיים, כך שמתאפשרת תנועה קלה ונוחה של האצבעות. הכפפות בעלות נקודת אחיזה באצבעות למניעת החלקה ומאפשרות שימוש נוח בטלפון לקריאת הוראות המתכון כמו גם לביצוע מיטבי של פעולת הניקיון.
האם קיימת סכנה בריאותית בשימוש חוזר בסיר לאחר שנשרף? האם רצוי להחליף אותו?
ניתן לנקות ולהציל סיר שנשרף, עם זאת, חשוב לשקול את הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בהמשך השימוש בו. כשקיימים סימני חלודה או סדקים עמוקים בציפוי הסיר, עלולים להיפלט חומרים מזיקים למזון במהלך הבישול. במקרה של שריטות עמוקות או ציפוי שנפגם, מומלץ להחליף סיר. אם יש שינוי בצבע אך הציפוי לא התקלף, ניתן להמשיך ולהשתמש בסיר לאחר ניקוי יסודי.
ארבע שיטות ניקוי ביתיות להצלת סירים שרופים
ניתן לנקות סיר שרוף מבפנים בקלות ובלי לשפשף יותר מדי. קצת חומץ, סודה לשתייה ומים רותחים, יכולים לחולל פלאים בתחתית השחורה. ניקיון באמצעות שיטות ביתיות במספר צעדים פשוטים, והסיר שלכם ייראה כמו חדש. מלאו את הסיר במים, הוסיפו כף חומץ, סודה לשתייה או טבלית למדיח והרתיחו את התערובת. תנו למים להתקרר, שימו כפפות חד פעמיות איכותיות להגנת עור הידיים ושפשפו בקלות בעזרת ספוגית מתאימה את השאריות המפוחמות. במקרים של לכלוך קשה ניתן לחזור על התהליך בתוספת כפית מלח. לסיום שטפו היטב בסבון ובמים והקפידו לייבש את הסיר.
- חומץ בשילוב אבקת סודה לשתייה – תרופת סבתא שעוזרת להבריק את הסירים ומתאימה במיוחד לסירי נירוסטה. ממלאים את הסיר במים שיכסו את החלק השרוף, מוסיפים כוס חומץ ומביאים לרתיחה. מסירים מהאש ומוסיפים שתי כפיות סודה לשתייה והמתינו שהתערובת תפסיק לבעבע. שפכו את המים ושפשפו קלות ובעדינות בעזרת ספוגית ניקוי עם סבון כלים את שאריות הלכלוך.
- ניקוי בשיטת המים הרותחים – מתאים בעיקר לסירי טפלון. בעזרת כף עץ פנו את שאריות המזון השרוף. מלאו את הסיר במים והביאו לרתיחה. במקרים של לכלוך קשה, מומלץ להוסיף סבון כלים לריכוך האזור השרוף, טרם רתיחה. הסירו מהכיריים, תנו למים להתקרר ונקו את הסיר עם סקוטש , כרגיל. הימנעו מקרצוף יתר שלא לפגום בציפוי הסיר.
- ניקוי בעזרת סודה לשתייה – שיטה שמתאימה לכל סוגי הסירים בעיקר אלה עם הלכלוך העיקש. שפכו סודה לשתייה על התחתית השרופה וודאו שהיא מכסה את כל האזור השרוף. הוסיפו מים רותחים ותנו לסיר להתקרר. שטפו כרגיל את הסיר.
- השתמשו בטבלית ניקוי למדיח – טבליות למדיח כלים נועדו לסייע בניקוי לכלוך קשה. מלאו את הסיר השרוף במים וזרקו פנימה טבלית. הביאו לרתיחה והמתינו כ- 10 דקות עד שהתערובת תפסיק לבעבע. גרדו בעדינות באמצעות כף עץ את השכבה השרופה שאמורה להתנתק כעת בקלות מהסיר.
בלי שפשוף אגרסיבי...
לפעמים, גם אחרי שהרתחנו עם מים חומץ וסודה, אין לנו ברירה אלא להפשיל שרוולים ולהמשיך לקרצף את הסיר השרוף ואת פיסות המזון העיקשות שנאחזות בדבקות בתחתית. קבלו כמה פתרונות קסם שיהפכו את חווית השפשוף לקלה ומהירה יותר, כזו שלא תתיש אתכם וגם לא תפגע בציפוי הסיר. ספוילר: הסוד הוא בבחירת סקוטש איכותי לניקוי לכלוך קשה וספוגית ייעודית שיודעת את העבודה.
סירי טפלון וסירים קרמיים רצוי לנקות עם סקוטש רגיל לכלים ולהימנע מקרצוף יתר על מנת שלא לפגום בציפוי ולגרום לשריטות.
סירי אלומיניום וסירים העשויים אמייל, ניתן לנקות באמצעות ברזלית בשילוב נוזל כלים.
סירים מברזל יצוק, רצוי לנקות בסבון ובמים בעזרת ספוגית הקסם נירוסטה כדי לדאוג שלא יהיו סדקים בציפוי ולנגב באמצעות מטלית ניקוי רכה כדי להימנע מצבירת חלודה.
כשהסיר שרוף מבחוץ, יש להפוך אותו בכיור ולפזר מלח בכמות נדיבה על התחתית. מוסיפים חומץ רגיל 5% ומעליו מפזרים שכבה נוספת של מלח. משאירים מספר דקות ומשפשפים באמצעות ספוג הפלא נירוסטה , שאינו שוחק את הציפוי החיצוני, כשהוא ספוג בחומר לניקוי כתמים קשים. הספוג מאפשר הקצפה של חומר הניקוי והופך את הניקוי לפשוט ולמהיר יותר. חשוב מאוד לעטות כפפות חד פעמיות על מנת לשמור על עור הידיים.
מאיזה חומרים כדאי להימנע בניקוי סירים שרופים?
כיום הסירים מגיעים עם סוגי ציפוי שונים. ציפוי ה- Non stick עימו מזוהים הסירים מסוג טפלון וקרמי שמגיעים עם ציפוי למניעת הידבקות של מזון. כשהציפוי נשרט, הוא עלול לשחרר כימיקלים למזון במהלך הבישול. בעת ניקוי סירי טפלון וסירים קרמיים משאריות מזון שרופות ולכלוך קשה נשתמש בסקוטש לשטיפת כלים ונימנע משימוש בחומר ניקוי אברזיבי המכיל חלקיקים גסים שיכולים לשחוק את הציפוי.
בסירים מיציקת ברזל מומלץ שלא לעשות שימוש בחומרי ניקוי חזקים, משום שהברזל סופח לתוכו את הכימיקלים. בכל סוגי הסירים, מומלץ מאד לבדוק את הוראות הניקוי שמספק היצרן, כדי לא להרוס את הציפוי או לשרוט אותו.
זה אפשרי: שלוש דרכים להיפטר מריח שרוף בסיר
גם אם ניקיתם היטב את הסיר מהמזון השרוף ואתם יכולים להמשיך ולהשתמש בו, עדיין נשאר ריח חזק של שרוף ולא משנה מה אתם עושים, הוא פשוט לא נעלם. שלושה טיפים להסרת הריח השרוף מהסיר.
חומץ בשילוב סודה לשתייה – ממלאים את הסיר השרוף במים, מוסיפים כוס חומץ ומביאים לרתיחה. לאחר מספר דקות מוסיפים 2 כפות סודה לשתייה ונותנים לתערובת להישאר בסיר במשך לילה שלם.
גרגירי קפה – מפזרים על תחתית הסיר גרגירי קפה, הידועים בתכונתם לספוח ולנטרל ריחות.
לימון – ממלאים סיר במים. מוסיפים פרוסות לימון מלימון שלם ומביאים לרתיחה. הריח המרענן וההדרי של הלימון מסייע בניטרול ריחות לא נעימים.
איך לנקות סיר במהירות לאחר שריפתו?
בשלב הראשון השתמשו בכף עץ על מנת לרוקן כמה שיותר לכלוך ושאריות מהסיר. מלאו במים והביאו לרתיחה. כשהסיר שרוף ממש ניתן להוסיף גם סבון כלים לריכוך שאריות האוכל השרופות. לאחר הרתיחה, הניחו למים להתקרר ונקו בעזרת סקוטש. הימנעו משפשוף יתר בעיקר בסירי טפלון וסירים קרמיים. אל תשכחו להשתמש בכפפות חד פעמיות לשמירה על עור הידיים.
תודו לנו אחר כך: טיפים למניעת סירים שרופים בעתיד
לעולם אל תשאירו סירים להתבשל ללא השגחה. השתמשו בטיימר שיסייע במעקב אחר זמני הבישול וימנע מכם לשכוח סירים על הגז.
דעו מה הטמפרטורה המרבית של כל סיר בתנאי חום. לרוב נתונים אלה יופיעו בתחתית הסיר. סירי נירוסטה עמידים בחום גבוה, בהשוואה אליהם סירים עם ציפוי Non-stick מתאימים לבישול בטמפרטורה נמוכה עד בינונית.
בעת בישול ממושך התחילו בחום נמוך והעלו בהדרגה עד לחום בינוני.
השתמשו רק בסירים המתאימים לסוג הכיריים שלכם אינדוקציה או גז והכירו את הכיריים שלכם ואת אופי ההתנהגות שלהם.
מומלץ לנסות בבית: להפוך סיר שרוף לחדש
תבשילים מסוימים זורים הרס בסירים שלנו ולפעמים זה לגמרי אנחנו ששמים סיר על אש גבוהה ושוכחים מקיומו. בסופו של דבר, כל אחד מאיתנו נאלץ להתמודד בשלב כלשהו עם סיר שרוף. הכי חשוב, לטפל מיידית בשאריות המזון השרופות, הדבוקות לתחתית על מנת להבטיח שהסיר יחזור לקדמותו. שימוש בשיטות ניקוי ביתיות קלות וזמינות יאפשרו לנו לשמור על הסירים שלנו שמישים גם אחרי שנשרפו כדי שיחזיקו מעמד עוד שנים רבות. חשוב להשתמש בסקוטש המתאים ובמטליות הניקוי הרכות שלא יפגמו בציפוי וכמובן לא לשכוח לשמור על הידיים שלנו ולעטות כפפות חזקות וארוכות.